Anne sütü mü yapay gıda mı?
Anne sütünün taraftarlarının oldukça fazla olmasına rağmen, tecrübeye gelince ister emzirmede, isterse de bebek veya annenin sağlığında yaşanan ilk sorunda bazı sağlık uzmanları yapay gıdaya kısmen veya tamamen geçmenin gerekliliğine inanırlar. Peki gerçekte durum nasıldır, yapay besin anne sütü ile aynı değerde midir?
Buyurun kendiniz karşılaştırın:
1. Yapay gıda - inek sütünün sayısız işlem aşamaları sonucunda zenginleştirilmiş toz haline getirilmiş, bebekler için öngörülen sanayi ürünüdür. İçerik itibariyle aynıdır, değişmez. Ana Sütü ise saf bir cevherdir. Her kadının sütü evladının gereksinimleri uyarınca bireysel şekilde üretilir. Daha sonra ise çocuk vücudunun kişisel gelişimi ve talepleri temelinde gün gün değişiyor.
2. En kaliteli yapay gıdanın içeriğinde en çoğu 40 bileşen mevcuttur. Anne sütünün ise içeriğinde halen devam eden araştırmalar sonucunda bebeğin büyüme ve gelişmesinde önemli görevi olan 400'den fazla bileşen tespit edilmiştir.
3. İnek sütünün sindirilmesine en az 3-4 saat harcanıyor. İçerdiği bileşenler bağırsağın doğal asiditesini en düşük seviyeye kadar azaltarak bakterilerin çoğalmasına yol açıyor. Bu da çocuklarda periyodik olarak kusma, karın ağrısı ve ishal halleri eşlik ediyor. Anne sütü ise içerdiği hazmı kolaylaştıran enzimler aracılığıyla çocuk organizması tarafından sık benimsenir. Bu nedenle yarım saat sonra bağırsak boşalma durumuna gelir. Bununla birlikte, bakterileri yok etmekten sorumlu asiditeyi de doğal şekilde korur. Hatta, bir çok Avrupa ülkesinde bu özelliğini kullanarak kanser hastalığının tedavisinde uygulanan ilaçların organizma tarafından daha iyi benimsenmesi için anne sütü ile birlikte kabul edilmesi denemesi uygulanır.
4. Yapay besinin ister işleme süreci, taşınması, gerekse ev ortamında hazırlanma sürecinde radyasyon, bakterilerle enfeksiyon gibi zehirlenme ihtimali oldukça yüksektir. 1992 yılında Hindistan'a ihraç edilen tonlarca yapay gıdanın içinden böceklerin çıkması, 1994 yılında Polonya'da üretilen radyasyona uğramış yapay gıdalar, 1997 yılında Birleşik Krallık'ta enfeksiyon bulaşmış yapay gıdaların satıştan kaldırılması, 2000 yılında dünyaca ünlü yapay gıda markasının içeriğinde ağırlaştırılmış metallerin seviyesinin doruğa olması ve 2003 yılında İsrail'de yapay gıda nedeni ile çocukların zehirlenip ölmesi sonucu oluşan sorunlar, 2009-2010 yıllarında Çin'de gıdanın içeriğinde melamin tespit edilmesi ile çocuk vücudu için ölümcül tehlike taşıdığı için üretimin durdurulması ve bir çok diğer olarlar bunun bariz örneklerdir. Anne sütü ise tam steril üründür ve doğrudan çocuğun ağzı ile kabul olunduğundan hastalıklar açısından tehlike taşımıyor.
5. Yapay gıdanın ısıtılması derece skalası, sorumsuzluk, ortam, vaktin dar olması ve diğer bu gibi ihtimallere bağlıdır. Anne sütü ise çocuğun ihtiyacı olduğu sıcaklıkta doğal şekilde titizlikle kadın vücudu tarafından ısıtılarak sunulmaktadır.
6. Yapay gıdanın fiyatı her gün artar ve günlük tüketim ürünleri kategorisine dahildir. Buraya sarf edilen cam, plastik tabak ve emziklerin fiyatı da eklenince maliyet artıyor. Anne sütü ise sıfır maliyetlidir.
7. Yapay gıda alan çocuklarda istatistiksel göstergelere göre hastalıklara yakalanma oranı yüksek, korunma oranı ise düşüktür. Ayrıca yapılan araştırmalar yapay gıda alan çocuklarda ölüm oranının anne sütü ile emzirilenlerden 10 kat fazla olduğunu gösterir. Anne sütü ise içinde hastalıklarla savaşmaya yardımcı olan ve çocuğun bağışıklık sistemini takviye eden antikorlar taşıyor.
8. Yapay gıda bağırsağın mikro florasını etkileyerek sancı ve ağrılara yol açıyor. Anne sütü ise bağırsağın doğal mikro florasını destekler. Bu da vitamin ve diğer yararlı maddelerin vücut tarafından sahiplenilmesini kolaylaştırır.
Buyurun kendiniz karşılaştırın:
1. Yapay gıda - inek sütünün sayısız işlem aşamaları sonucunda zenginleştirilmiş toz haline getirilmiş, bebekler için öngörülen sanayi ürünüdür. İçerik itibariyle aynıdır, değişmez. Ana Sütü ise saf bir cevherdir. Her kadının sütü evladının gereksinimleri uyarınca bireysel şekilde üretilir. Daha sonra ise çocuk vücudunun kişisel gelişimi ve talepleri temelinde gün gün değişiyor.
2. En kaliteli yapay gıdanın içeriğinde en çoğu 40 bileşen mevcuttur. Anne sütünün ise içeriğinde halen devam eden araştırmalar sonucunda bebeğin büyüme ve gelişmesinde önemli görevi olan 400'den fazla bileşen tespit edilmiştir.
3. İnek sütünün sindirilmesine en az 3-4 saat harcanıyor. İçerdiği bileşenler bağırsağın doğal asiditesini en düşük seviyeye kadar azaltarak bakterilerin çoğalmasına yol açıyor. Bu da çocuklarda periyodik olarak kusma, karın ağrısı ve ishal halleri eşlik ediyor. Anne sütü ise içerdiği hazmı kolaylaştıran enzimler aracılığıyla çocuk organizması tarafından sık benimsenir. Bu nedenle yarım saat sonra bağırsak boşalma durumuna gelir. Bununla birlikte, bakterileri yok etmekten sorumlu asiditeyi de doğal şekilde korur. Hatta, bir çok Avrupa ülkesinde bu özelliğini kullanarak kanser hastalığının tedavisinde uygulanan ilaçların organizma tarafından daha iyi benimsenmesi için anne sütü ile birlikte kabul edilmesi denemesi uygulanır.
4. Yapay besinin ister işleme süreci, taşınması, gerekse ev ortamında hazırlanma sürecinde radyasyon, bakterilerle enfeksiyon gibi zehirlenme ihtimali oldukça yüksektir. 1992 yılında Hindistan'a ihraç edilen tonlarca yapay gıdanın içinden böceklerin çıkması, 1994 yılında Polonya'da üretilen radyasyona uğramış yapay gıdalar, 1997 yılında Birleşik Krallık'ta enfeksiyon bulaşmış yapay gıdaların satıştan kaldırılması, 2000 yılında dünyaca ünlü yapay gıda markasının içeriğinde ağırlaştırılmış metallerin seviyesinin doruğa olması ve 2003 yılında İsrail'de yapay gıda nedeni ile çocukların zehirlenip ölmesi sonucu oluşan sorunlar, 2009-2010 yıllarında Çin'de gıdanın içeriğinde melamin tespit edilmesi ile çocuk vücudu için ölümcül tehlike taşıdığı için üretimin durdurulması ve bir çok diğer olarlar bunun bariz örneklerdir. Anne sütü ise tam steril üründür ve doğrudan çocuğun ağzı ile kabul olunduğundan hastalıklar açısından tehlike taşımıyor.
5. Yapay gıdanın ısıtılması derece skalası, sorumsuzluk, ortam, vaktin dar olması ve diğer bu gibi ihtimallere bağlıdır. Anne sütü ise çocuğun ihtiyacı olduğu sıcaklıkta doğal şekilde titizlikle kadın vücudu tarafından ısıtılarak sunulmaktadır.
6. Yapay gıdanın fiyatı her gün artar ve günlük tüketim ürünleri kategorisine dahildir. Buraya sarf edilen cam, plastik tabak ve emziklerin fiyatı da eklenince maliyet artıyor. Anne sütü ise sıfır maliyetlidir.
7. Yapay gıda alan çocuklarda istatistiksel göstergelere göre hastalıklara yakalanma oranı yüksek, korunma oranı ise düşüktür. Ayrıca yapılan araştırmalar yapay gıda alan çocuklarda ölüm oranının anne sütü ile emzirilenlerden 10 kat fazla olduğunu gösterir. Anne sütü ise içinde hastalıklarla savaşmaya yardımcı olan ve çocuğun bağışıklık sistemini takviye eden antikorlar taşıyor.
8. Yapay gıda bağırsağın mikro florasını etkileyerek sancı ve ağrılara yol açıyor. Anne sütü ise bağırsağın doğal mikro florasını destekler. Bu da vitamin ve diğer yararlı maddelerin vücut tarafından sahiplenilmesini kolaylaştırır.
-- Sponsorlu Bağlantılar --
Hiç yorum yok: