Header Ads

Son Yazılar
recent

Gebelikte ilk 3 ay beslenme

gebelikte beslenme
Annenin uygulayacağı diyet, gebeliğin gidişi ve sonucunu büyük ölçüde etkiler, ancak halk arasında yaygın olan bir inanışa göre gebe kadının iki kişilik yemek yemesi yanlış ve zararlıdır. Yemeğin hem niceliği, hem de niteliği önemlidir. İkinci Dünya Savaşı sırasında görülmüştür ki, az besin alan kadınların doğurduğu çocuklar normalden daha düşük ağırlıkta ve daha ufak tefek olmaktadır; buna karşılık, çok yüksek kalori içeren yiyeceklerle beslenen kadınlar "tosuncuklar",(yani 4 kg'dan daha ağır bebekler) dünyaya getirebilir ve erken doğumla ya da gebelik zehirlenmesi olasılığı ile karşı karşıya kalabilirler. Gebe kadın, kilosunu düzenli aralıklarla denetlemelidir.

Bu denetimin haftada bir ve belirli koşullara uyularak, yani sabahleyin aç karnına ve idrar yapıldıktan sonra çıplak olarak, aynı baskülle yapılması gerekir. Eğer evinizde baskül yoksa, eczanede, ama olabildiğince aynı koşullarla ( aynı saatte, aynı giysilerle ) tartılmalısınız. Kilonuzun denetimi size, uyguladığınız diyetin doğru mu, yanlış mı olduğunu bunu değiştirmek ve düzeltmek gerekip gerekmediğini gösterecektir. Çeşitli yiyeceklerin içerdikleri kalori miktarını bilmekle, doktorunuzun da yardımıyla, ideal bir beslenme rejimi saptayabilirsiniz.


Kalori İhtiyacı
     

Vücudun günlük 2000 kaloriye gereksinimi vardır, buna gebeliğin ilerlemesine koşut olarak 300 kalori daha eklenmelidir. Yoğun biçimde çalışan kadınlara biraz daha yüksek miktarda kalori gerekir (günde 2400-2500 kalori). Bunu da üç tür önemli besin aracılığıyla, yani "enerji besinleri" diye adlandırılan protein, şeker ve yağlarla elde etmek mümkündür. Bu yiyecekler bedene gerekli ısıyı ve enerjiyi sağlarlar. Su, yiyeceklerle aldığımız diğer maddeler, mineraller ve vitaminler ise "enerjisi olmayan" besinlerdir.


Proteinler
     

Gebelik döneminde hem anne, hem de bebek için ek proteinlere gerek vardır. Çünkü proteinler, dokuları güçlendirir. Annenin protein yapısı kan hacminin artışı, dölyatağı ve göğüslerin büyümesiyle birlikte durur. Buna karşılık, dölütün protein yapısı, tek bir hücreyi bir insan bedeni haline dönüştürecektir. Anneye gerekli olan protein miktarı her 5 kilogramlık ağırlığa, 7,5 gram dolayındadır. Henüz yetişme çağında olanların ( genç yaştaki annelere ) bedenleri gelişme aşamasındadır ve daha fazla miktarda protein verilmelidir.
Hayvansal Proteinler ; Daha yüksek biyolojik etkileri olması, daha iyi özümsenmeleri açısından en değerli olanlardır; ayrıca organizmanın sentezleyemediği bazı temel maddeleri de içerirler.
Bitkisel Proteinler ; Organizmanın gereksinimi olan bütün temel maddeleri içermediklerinden, bunlara "eksik proteinler" de denilir.


Şekerler
     

Dölüt, enerji sağlamak için, gereksinimi olan şekeri sürekli olarak annesinden alır; bu yüzden anne gebelik döneminde daha fazla açlık hisseder. Günlük şeker gereksinimi 400 gram'dır.


Yağlar
     

Yağlar, kalori vermenin yanı sıra, proteinle birlikte yabancı maddelerin bedene girişini düzenleyen hücrelerin çevresindeki zarı oluştururlar. Gebelikte, günlük yağ gereksinimi 70 gram dolayındadır.


Vitamin ve Mineraller
     

Vücudun dayanıklılığını sağlayacak olan bütün kimyasal tepkimelerin gerçekleşebilmesi için minerallere ve  vitaminlere gereksinimimiz vardır. Vitaminden ve minerallerden yoksun bir beslenme yalnızca uykusuzluk, iştahsızlık gibi genel bozukluklara yol açmakla kalmaz, dölütün gelişimini de olumsuz yönde etkiler.


Beslenme Nasıl Olmalı ?
   

Çok sıkı bir perhize gerek yok; önemli olan, diyetin çeşitli ve iştah açıcı nitelikte olması, daha çok proteinli besinler ve bol meyve içermesidir. Ancak günlük kalori miktarını aşmamak için hamurlu yemekler, şekerli ve yağlı yiyecekler az yenilmelidir. Ayrıca düzenli yemek yemeli; ayaküstü bir şeyler atıştırmak alışkanlığı bırakılmalıdır. Çünkü bebeğin günü gününe beslenmesi ve gelişmesi için gerekli olan bütün koşulların zamanında sağlanması zorunludur. Ayrıca, büyüyen rahmin sıkıştırdığı mide de aşırı derecede yorulmamalı, sindirim güçlüğünün ortaya çıkmasına yol açılmamalıdır. Aksi halde midedeki asit oranı artacak, barsak spazmı ve kabızlık ortaya çıkacaktır. Azar azar ve sık sık yemek yemek en iyisidir. Alınan sodyum klorür (sofra tuzu) ne çok fazla ne de çok az olmalıdır.

Sindirimi zor olan kızartmalardan, hele gebelik sırasında daha çok ortaya çıkan hemoroidleri azdıran baharatlardan kaçınılmalıdır.

Yüksek alkollü içkiler diyet kapsamının dışında bırakılmalıdır. Şarap, önemli derecede kalori sağladığından, ölçülü miktarda içilebilir. Yemeklerde su ya da ayran içilmeli, gazoz ya da meşrubattan elden geldiğince kaçınılmalıdır. Kahve çok içilmemelidir. Bol bol çiğ sebze ve meyve yenmelidir. Meyve ve sebze, mümkün olduğu kadar çiğ olmalıdır; çünkü içerdikleri vitaminin büyük bölümünü pişerken yitirirler. Bu tür besinler, vitamin ve madensel tuzlar içerdikleri gibi barsakların düzenli çalışmasını da sağlarlar.
Yiyeceklerin pişirilmesinde ; Et ve balıklar  kızartma yerine, ızgara olarak pişirilmelidir.
Yumurtayı rafadan ya da katı olarak yemek daha yararlıdır, yumurtayı yağda pişirmekten kesinlikle sakınınız.
   
Kaloriye Göre Gebelik Diyetleri
   

1500 KALORİLİK DİYET ÖRNEĞİ

Sabah Kahvaltısı:
<> Sütlü kahve (200 gr) + 1 çay kaşığı şeker
<> 2 dilim ekmek

Öğle Yemeği:
<> Biftek ya da dana ciğeri ızgarası (150 gr)  / Kızartma ya da haşlama tavuk eti (170 gr) / Kızartma ya da haşlama balık (175 gr) / Haşlama et (150 gr).
<> Az yağlı haşlanmış ya da çiğ sebze
<> 2 dilim ekmek
<> Meyve (200 gr)
<> Az şekerli kahve

Akşam Yemeği:
<> Yağsız şehriye ya da pirinç çorbası
<>Yağsız salam (70 gr) / Beyaz peynir ya da tulum peyniri (70 gr) / öteki peynir türlerinden (60 gr) / 2 rafadan yumurta
<> Az yağlı haşlanmış ya da çiğ sebze
<> 2 dilim ekmek
<> Meyve (200 gr)

> Az miktarda yenmesi gereken sebzeler ( bir günde 150 gramı geçmeyecek): Enginar, havuç, karnabahar, ıspanak, pancar.

> Yenmesi yasak olan meyveler ; Kuruyemiş, pestiller, muz, ananas.

1800 KALORİLİK DİYET ÖRNEĞİ

Sabah Kahvaltısı
<> Sütlü kahve (200 gr) + 1 çay kaşığı şeker
<> 2 dilim ekmek
<> Beyaz peynir (50 gr)
<> Meyve

Öğle Yemeği:
<> Şehriye çorbası ya da etsuyuna çorba
<> Izgara, haşlanmış ya da buğulama et ( 100 gr) / Izgara ya da haşlanmış balık (100 gr)
 <>Az yağlı sebze yemeği
<> 2 dilim ekmek
<> 1 bardak ayran ya da süt
<> Taze meyve

Akşam Yemeği :
<> Şehriye çorbası ya da etsuyuna çorba
<> 2 adet rafadan yumurta
<> Az yağlı, haşlanmış ya da çiğ sebze
<> 2 dilim ekmek
<> 1 bardak ayran ya da süt
<> Taze meyve ya da komposto
   
Kilo Alma
   

Gebelik döneminde kilo almanın iki nedeni vardır: Bebek ve eklerinin ağırlığı;dokularda daha fazla su birikmesi. Kilo artışı 8-10 kilogramı geçmemelidir. Daha fazlası yalnız estetiği bozmaz, aynı zamanda gebeliğin gelişimine de zarar verebilir. Kadın, gebe kalmadan önce de ideal kilonun üstünde ise, o zaman gebelik süresince alacağı kilolara çok daha fazla dikkat etmelidir. Yetişme çağında olan, yani yirmi yaşından genç kadınlarda ise kilo artışı daha fazla olabilir; çünkü, gebelik dönemi zaten bedenlerinin gelişme ve olgunlaşma halinde bulunduğu bir süreç içinde ortaya çıkar.

Önemli olan bir başka nokta da, nasıl kilo alınacağıdır: Kiloların yavaş yavaş alınması ve ilk üç ay içinde en alt düzeyde (en çok iki kilo) kalması gerektiği unutulmamalıdır.
-- Sponsorlu Bağlantılar --

Hiç yorum yok:

hafta hafta gebelik. Blogger tarafından desteklenmektedir.